söndag 1 maj 2011

Ray Kurzweil - "Transcendent Man"

Image and video hosting by TinyPic

Ray Kurzweil är en ohyggligt smart människa, en människa som får mig att känna mig lika stor och intelligent som en myra. Redan i 10års-åldern visste han att han inte ville ha något särskilt yrke i framtiden, han ville istället uppfinna saker för att förbättra och utveckla människans existens, något han har vigt sitt liv åt att göra. När han var 16 år gammal byggde han en maskin som via olika algoritmer kunde skriva vackra musikstycken och han har under hela sitt liv uppfunnit prylar som gjort det enklare för bland annat blinda människor att leva ett bättre liv.

År 2005 släppte Ray sin bok "The Singularity is Near", en bok som blev en bästsäljare. Förra året gjorde Barry Ptolemy en dokumentär om Ray och hans bok, en enormt fascinerande dokumentär vid namn "Transcendent Man". Filmen skildrar Kurzweil som nu är 63 år gammal på hans resor världen runt där han sprider sitt budskap om framtiden och vad han kallar "The Singularity". Kurzweil menar att teknologi inom en nära framtid kommer att passera biologi, vilket i praktiken betyder att teknologin som människan skapat kommer bli större än människan självt. Ray spår att människan då kommer att uppgradera sig med teknologiska medel, som vid denna tid är så små att de utan problem kan flyta runt bland never och blodceller. Gränserna mellan teknologi och biologi, mellan "robot" och människa kommer att suddas ut, och när alla dessa teknologiska och biologiska system sammankopplas kommer universum "vakna upp" med intelligens som vi inte ens kan drömma om idag.

Kurzweil menar att denna händelse, "The Singularity" (som han spår sker kring 2045), i princip kommer göra människan till en odödlig varelse. Vi kommer helt enkelt kunna uppgradera våra sinnen och våra organ inifrån och därmed kraftigt förlänga vår livslängd. Ray spekulerar också i att livet inte längre kommer vara begränsat till människans biologiska kropp, istället kommer vår intelligens, våra minnen och vår personlighet finnas i teknologisk form, och därför kan vi "leva vidare" utan våra kroppar som enligt Kurzweil kraftigt begränsar oss. Ray anser att han redan själv har börjat förlänga sin egen livstid, då han tar runt 200 piller varje dag som innehåller ämnen som försvagas och utplånas med åldern.

Dokumentären är fruktansvärt intressant bara i sig, men det som gör att den blir extra spännande är att Kurzweil haft rätt i sina spådomar flera gånger tidigare. Bland annat förutspådde han internets framväxt och prickade in exakt det år en dator skulle kunna slå en mästare i schack.

Tyvärr är det inte bara Rays positiva framtidsutsikter som skildras i dokumentären, utan vi får också bekanta oss med andra forskare och futurister som alla menar att Ray mer eller mindre har rätt om "The Singularity", men inte om vad följderna kommer att bli. Vissa spår att det istället kommer handla om ett "Terminator"-scenario, där de intelligenta maskinerna inte kommer se något värde i mänskligt liv och därför utrota det, lite som vi ser på myror och flugor när vi dödar dem utan att bry oss det minsta, en skrämmande tanke.

Hur än framtiden kommer att bli har vi otroligt intressanta tider framför oss, och det kan komma att visa sig att vi lever i den tid då mänskligheten förändras mer än någonsin, kanske håller vi just nu på att skriva de viktigaste kapitlen i de framtida historieböckerna, vem vet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar