tisdag 17 maj 2011

"The Tree of Life"-respons från Cannes


I måndags hade Terrence Malicks nya film "The Tree of Life" premiär på Cannes Filmfestival. Malick är en väldigt speciell regissör och "The Tree of Life" är hans femte film på hela 40 år, det är med andra ord en man som jobbar mycket detaljerat och långsamt. Jag har sett alla hans filmer, "Badlands", "Days of Heaven", "The Thin Red Line" och "The New World". Jag håller "Badlands" som hans bästa, en mästerlig "road-movie" från 1973 med Martin Sheen och Sissy Spacek i sina unga år. Malick är inte en regissör för alla, han väljer ofta att göra väldigt långsamma och poetiska filmer utan något standardnarrativ, något som många verkligen avskyr.

Dels är det Malicks namn som gör att "The Tree of Life" är den film jag ser mest fram emot i år, men det är även en hel del andra faktorer som spelar in. Bland annat har filmen av många jämförts med Stanley Kubricks "2001: A Space Odyssey" som är en av mina absoluta favoritfilmer. Filmen har också en magnifik rollista som leds av Brad Pitt, Jessica Chastain och Sean Penn. Jag är också mycket intresserad av storyn som känns annorlunda och fräsch. I filmen får vi följa tre berättelser, i den första skildras universums födelse med hjälp av specialeffekter och liknande, i den andra ser vi Sean Penns karaktär i nutid och i den tredje ser vi Sean Penns karaktär i ung ålder (1950-talet) och hans relation med sina föräldrar, spelade av Brad Pitt och Jessica Chastain.

"The Tree of Life" har spännande nog fått mycket blandad kritik i Cannes, något som gör att man ännu mer längtar till man får se slutresultatet själv. Enligt uppgifter blev det både burop och applåder när visningen var över. På MovieZine.se där jag själv skriver artiklar, gav man filmen 2/5 och kallade den för lång, pretentiöst och tråkig. Däremot gav The Guardian filmen full pott och säger att Malick här skapat "visionary cinema on an unashamedly huge scale". Devin Faraci från Badass Digest skriver såhär i sin recension: "An awesome work of filmmaking, an incredibly masterful and haunting and beautiful piece. This is big art, and it is worth more than one viewing".

Även på Twitter gick snacket på högvarv efter visningen, och exempelvis filmkritikern James Rocchi skrev "Malick goes from Genesis to the end times, pausing in '50s America, and will lose many along the way. Gorgeous, shapeless..". Vår egna filmguru Mats Karlsson från MZ var mer skeptisk och skrev "är missnöjd med Tree of Life. Det kretsar kring ett dödsfall och inget mer, tyvärr".

Själv ska jag se filmen på Sverigepremiären i Stockholm den 27:e maj, och efteråt kommer mina tankar kring filmen finnas här på bloggen. Spana in trailern till "The Tree of Life" nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar