torsdag 2 juni 2011

"The Girl with the Dragon Tattoo"-trailer


Efter att en bootleggad version av "The Girl with the Dragon Tattoo"-trailern länge cirkulerat på nätet har nu Apple lagt upp en högupplöst och officiell version.

"The Girl with the Dragon Tattoo" är David Finchers filmatisering av Stieg Larssons fantastiska bok "Män som hatar kvinnor" som cirkulerar kring journalisten Mikael Blomqvist och hans speciella relation med hackern Lisbeth Salander. När dessa två börjar nysta i en oupplöst mordgåta med rötter i överklassfamiljen Vanger hamnar de i en otroligt mörk, hemsk och tragisk värld där ingen är oskyldig.

Den svenska adaptionen av boken är en riktigt, riktigt bra film, men av någon anledning känns det som att Fincher kan göra detta ännu hårdare, ännu mörkare, ännu brutalare och ännu bättre. Den mest självklara skillnaden är ju skådespelarna, denna gång är det Daniel Craig och Rooney Mara som gör de två huvudrollerna och exempelvis Christopher Plummer och Robin Wright gör dem sällskap. Vi får även se svenska skådisar som Joel Kinnaman, Stellan Skarsgård och David Dencik i filmen. Det vi också kan se i trailern är att Fincher och fotografen Cronenweth här går tillbaka lite åt Fight Club-hållet när det gäller stilen, det är riktigt skitigt, mörkt och rått.

Handlingsmässigt kan jag se framförallt en stor skillnad (mot den svenska filmatiseringen) i trailern, att man faktiskt filmatiserat "dåtiden" när Harriet Vanger försvann, istället för att bara visa bilder från den tiden. Det fanns ett fåtal flashbacks i den svenska filmen också, men bara här i trailern ser vi klipp med Morell (David Dencik) och hans polisutredning, en middag med familjen Vanger (bland annat ser vi Julian Sands som den unga Henrik Vanger) och flera andra klipp med karaktärerna i sina yngre år.

Tekniskt sett (och ur alla andra perspektiv också) är trailern helt fenomenal, det är precis såhär en teaser/trailer ska göras, även om den visar mycket så är det inte för mycket, utan man lyckas här med att få till en perfekt balans mellan aptitretare och fullfjädrad trailer. Musiken i trailern är också helt underbar och passar perfekt i sammanhanget, det skapar en otäck och krypande känsla som också boken präglas av.

"The Girl with the Dragon Tattoo" dyker upp på biograferna den 21:e december och jag lär garanterat sitta på första parkett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar